Skip links

Şatonun Altında

‘Şatonun Altında’ her ne kadar William Shakespeare’nin ‘Macbeth’ oyunundan uyarlansa da, neredeyse yeni denilebilecek bir yazımla sahneye taşındı. Lecoq pedagojisinin en özgün stillerinden biri olan ‘Bufon’ tekniği oyunun temel yapısını oluşturdu. Bu tekniğin yanı sıra clown, fiziksel hikaye anlatıcılığı, maske oyunculuğu ve grotesk oyunculuk da yararlanılan teknikler arasında yer aldı.
Hiç bir şeye inanmayan ve her şeyle dalga geçmek için sahnede var olan, yeraltı dünyasına ait bu tuhaf yaratıklar, komedi ve trajedi arasındaki gerilimli çizgiyi kullanarak bütün tabuları ve yıkılmaz varsayılan tüm değerleri sarsarlar.Bu yönüyle kışkırtıcı, yıkıcı, rahatsız edici ve çok komiklerdir.Bufonlar için, insan olma durumu ve insanlık sadece bir oyun oynama, alay etme ve taklit aracıdır.
Oyun, Macbeth’in ölümünden sonra başlar. Olaylar, Macbeth’ in şatosunun altında çamaşırcılık yapan, ne kadar zamandır orada olduklarını bilemediğimiz, sadece Macbeth’e değil, sayısız krallığa, savaşa, yıkıma, yokluğa tanık olmuş iki kadının gözünden anlatılır. Yaşadıkları ve gördükleriyle neredeyse zamansızlaşan, herşeye tanık olan ama bir şey yapamayan delirme ile kehanetin, erdem ile vahşetin sınırlarında gezinen bu iki tuhaf yaratık, bu defa hikayeye yerin altında- Macbeth’in şatosunun altından bakıyor. Sonuç olarak absürd, trajik ve bol kanlı bir güldürü ortaya çıkıyor…

Oyun Künyesi

Proje Tasarımı ve Uyarlama: Pınar Akkuzu,Gülden Arsal
Yazan: William Shakespeare
Yöneten: Güray Dinçol
Oyuncular: Pınar Akkuzu,Gülden Arsal
Proje Asistanı:Tuba Keleş
Sahne, Kostüm Tasarımı ve Uygulama: Fiziksel Tiyatro Araştırmaları
Görsel Tasarım: Uğur Açıkgöz

Basından

Ödüller

Etkinlik Takvimini Görüntüle